Pretraži...

Međužupanijska smotra folklora "Benkovac u susret Božiću"

15.12.2012. u Benkovcu su naši članovi dobili priznanje za Najoriginalniji par u tradicionalnoj nošnji!!!

02.07.2014
17. Šlingani dani Jalžabeta

06.07.2012
15. Šlingani dani

04.07.2008
11. Šlingani dani

06.07.2007
10. "Šlingani dani" Jalžabeta 2007. godine

09.07.2006
Deveti "Šlingani dani"

10.07.2005
Šlingani dani 2005.

03.07.2009 - Održani 12. "Šlingani dani"

Od 3. do 5. srpnja 2009. godine, održani su 12. "Šlingani dani", najljepši i najveći folkorni festival u Varaždinskoj županiji. Pokrovitelji su bili Općina Jalžabet i Grad Varaždin. Tijekom tri dana predstavilo se ukupno 9 folklornih društava iz Hrvatske i inozemstva. Koncepcijski je festival bio podjeljen u tri cjeline. Tako su se prvog dana dana na malim "Šlinganim danima" publici predstavili najmlađi članovi društava, u subotu je program bio rezerviran za izvorni folklor dok je u nedjelju publika mogla uživati u koreografiranom odnosno stiliziranom folkoru.

Festival je počeo u petak 3. srpnja, prijemom predstavnika KUD-ova kod općinskog čelništva a nastavilo se folklornim programom u kojem se sudjelovali pored KUD-a "Elizabeta",  članovi KUD-a "Rudar" Glogovac iz Koprivničko-križevačke županije, KUD-a "Mak" iz Trnovca Bartolovečkog te članovi FA "Deti Gor" iz Sjeverne Osetije u Ruskoj Federaciji. Sam progrem započeo je po prvi puta folklornom radionicom u kojoj su sudjelovali gosti iz Rusije te mlađi naraštaji KUD-a "Elizabeta". Nakon radionice, slijedio je nastup mladih pjevača koji su pod vodstvom Zdenke Knapić lijepo zabavljali okupljene goste i posjetitelje.

Zbog olujnog nevremena i obilne kiše, program se zatim preselio u sportsku dvoranu gdje su se prije nastupa folkloraša nazočnima obratili predsjednik KUD-a "Elizabeta" Drago Vlašić te općinski načelnik dr. Josip Križanić. Po završetku odličnog programa mladih folkloraša, oblaci su se razišle te se fešta nastavila pod šatorom na školskom igralištu uz bogatu ponudu hrane i vrlo dobrog vina koje su donirali članovi KUD-a "Elizabeta" i članovi Udruge vinara i vinogradara općine Jalžabet.

U subotu, 4. srpnja, u kulturno umjetničkom programu nastupili su članovi KUD-a "Katruže" iz Međimurske županije, KUD-a "Kloštar" iz Kloštra Ivanića, KUD-a "Luka Lukić" iz Brodskog Varoša u Brodsko-posavskoj županiji te vokalna ženska skupina KUD-a "Elizabeta". Svaki nastup bio je burno pozdravljen pljeskom brojne publike koja je mogla uživati u starim i gotovo zaboravljenim pjesmama i plesovima.

Nedjelja je osvanula i zasjalo je sunce pa smo svi pomislili da će festival proći u najboljem redu no kako se približavao početak programa tako su se sve više skupljali oblaci da bi nažalost svih a najviše organizatora neposredno prije početka mimohoda počela padati kiša.  Cijeli program je zbog toga kasnio oko sat vremena no gosti iz KUD-a "Anka Ošpuh" iz Ludbrega, KUD-a "Hruševec Kupljenski" iz istoimenog mjesta u Zagrebačkoj županiji , FA "Cere" iz Žminja  u Istarskoj županiji te FA "Deti Gor" iz Ruske federacije, nisu previše bili razočarani vremenom jer su im domaćini ponudili osvježenje i zabavu u športskoj dvorani. Nakon nekog vremena, oblaci su se razišli te je na radost svih krenuo tradicionalni mimohod ulicama Jalžabeta. Na nekoliko mjesta,  vrijedne članice udruga žena iz Jakopovca, Kaštelanca, Kelemena, Leštakovca, Imbriovca i Jalžabeta pripremile su kolače i osigurale okrijepu pa sudionicima mimohoda nije bilo teško prijeći planiranu rutu. U župnoj crkvi vlč. Dominik Vukalović upoznao je goste sa bogatom prošlošću župe sv. Elizabete. Slijedio je bogat i raznovrstan program na velikoj pozornici kod O.Š. "Petar Zrinski" a brojni posjetitelji koji su do posljednjeg mjesta ispunili prostor za publiku, mogli su uživati u lijepom dvosatnom programu.

Po završetku folklornog dijela održan je izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji. Stručna komisije  nije imala lagani zadatak jer je bilo teško odlučiti koja je od desetak djevojki najljepša. Nakon prebrojavanja glasova, prema njihovoj prosudbi prvo mjesto pripalo je Izidori Dijanošić iz KUD-a "Anka Ošpuh" , drugo mjesto pripalo je Maji Maršanić a treće Petri Kolar iz KUD-a "Hruševec Kupljenski".

Nakon toga slijedilo je izvlačenje glavnih nagrada prigodne tombole za koju su nagrade osigurali brojni sponzori.

Slijedio je zabavni program u kojem su kao i prethodne dvije večeri nastupili "Aurora band" i "Jalžabečki tamburaši"

Cijelo vrijeme manifestacije u prostorijama športske dvorane održavala se prigodna izložba starih predmeta i etno radionica uz bogatu ponudu izvrsnih domaćih kolača.