Pretraži...

Međužupanijska smotra folklora "Benkovac u susret Božiću"

15.12.2012. u Benkovcu su naši članovi dobili priznanje za Najoriginalniji par u tradicionalnoj nošnji!!!

02.07.2014
17. Šlingani dani Jalžabeta

06.07.2012
15. Šlingani dani

03.07.2009
Održani 12. "Šlingani dani"

06.07.2007
10. "Šlingani dani" Jalžabeta 2007. godine

09.07.2006
Deveti "Šlingani dani"

10.07.2005
Šlingani dani 2005.

04.07.2008 - 11. Šlingani dani

U vremenu od 4. do 6. srpnja održani su jedanaesti po redu „Šlingani dani“, najveća i najljepša smotra folklora u Varaždinskoj županiji. U tri dana trajanja , u bogatom i raznovrsnom programu, predstavilo se ukupno trinaest folklornih društava iz Hrvatske i inozemstva, od kojih nekoliko i sa više sekcija.

U petak, 4. srpnja, aktivnosti su počele prijemom predstavnika gostiju kod čelništva Općine Jalžabet. Uslijedio je program pod nazivom „Mali Šlingani dani“, u kojem su nastupili najmlađi folkloraši iz KUD-ova „Elizabeta“, „Klaruš“ iz Maruševca, „Beletinec“ iz Beletinca, „Salinovec“ iz Salinovca, „Zvon“ iz Male Subotice te „Sumartin“ iz Sumartina u Mađarskoj.

Prije početka programa pozdravnim riječima nazočnima su se obratili predsjednik KUD-a „Elizabeta“ Drago Vlašić, načelnik Općine Jalžabet dr.sc. Josip Križanić i župan Varaždinske županije dr.sc. Zvonimir Sabati.

Iste večeri održano je natjecanje pjevača amatera u kojem su najbolje čekale vrijedne nagrade. Nakon teškog i neizvjesnog rada, stručni žiri odlučio je da je ove godine najbolja Maja Mirić. Drugo mjesto podijelile su Irma Dragičević i Gabrijela Hrženjak dok je treća nagrada pripala Mihaeli Šestak.

Nakon toga , uslijedila je odlična svirka grupe „Zagorski mušketiri“ iz Golubovca, koji su svojim bogatim i raznovrsnim repertoarom zabavljali prisutnu publiku.

U subotu, 5. srpnja, program je započeo u 18.00 sati, a u kojem su pored domaćeg KUD- a „Elizabeta“ nastupili sljedeći KUD-ovi: „Sveta Ana“ iz Vučjaka u Karlovačkoj županiji, „Veselka“ iz Lvova u Ukrajini, „Catalyk“ iz Jakutska u Rusiji te „Pazin“ iz Pazina u Istarskoj županiji.

Brojna publika zaista je mogla uživati u vrlo lijepom i raznovrsnom programu. Nakon folklornog dijela, uslijedio je zabavni dio u kojem je nastupila grupa „Orion“.

U nedjelju, 6. srpnja, u 11 sati služena je sveta misa koju je predvodio vlč. Dominik Vukalović, uz izravni prijenos Hrvatske televizije.

Kao i u petak, poslijepodnevni program započeo je prijemom predstavnika gostujućih društava kod čelništva Općine Jalžabet.

Gromoglasnim pucanjem iz kubura i drvenog topa članova društva „Glasna kubura“ iz Kamenice kod Lepoglave, označen je početak mimohoda ulicama Jalžabeta. Brojna publika sa velikim je pljeskom nagradila članove KUD-ova koji su nastupili u nedjeljnom programu: KUD „Vrba“ iz Gornje Vrbe u Brodsko-posavskoj županiji, KUD „Mostanje“ iz Karlovca, KUD „Klaruš“ iz Maruševca, KUD „Beletinec“ iz Beletinca, KUD „Dunav“ iz Vukovara, „Veselka“ iz Lvova u Ukrajini, „Catalyk“ iz Jakutska u Rusiji te domaći KUD „Elizabeta“.

Tijekom mimohoda, svi članovi gostujućih društava obišli su i crkvu Svete Elizabete, gdje ih je domaći župnik, vlč. Vukalović, upoznao sa bogatom poviješću župe.

Središnji dio programa održan je u prepunom velikom šatoru, pred više od tisuću posjetilaca. Uoči programa, svim okupljenima obratili su se dr.sc. Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina te načelnik Općine Jalžabet, zaželjevši svim izvođačima uspješan nastup a gostima ugodan boravak i dobru zabavu.

U dva i pol sata prekrasnog , bogatog i raznolikog programa svatko se mogao uvjeriti da su „Šlingani dani“ najbolji „brend“ Općine Jalžabet te da kvaliteta i prepoznatljivost manifestacije zaslužuju još veću podršku sa svih razina.

U nastavku programa uslijedio je izbor za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji. Među desetak djevojaka, žiri je jednoglasno odlučio da je najljepša djevojka u nošnji Dunja Verhovsetova, iz FA „Catalyk“ iz Jakutska. Drugo mjesto dijele Kristina Sić iz KUD-a „Dunav“ iz Vukovara u svečanoj slavonskoj nošnji i Barbara Suljada iz istog društva u svečanoj srijemskoj nošnji. Mjesto druge pratilje dijele Matea Lakušić i Danijela Borevković iz KUD-a „Vrba“.

Uslijedilo je izvlačenje glavnih nagrada prigodne tombole za koju su nagrade , njih više od 400, osigurali brojni sponzori.

Važno je spomenuti da je tijekom sva tri dana, u sportskoj dvorani O.Š. „Petar Zrinski“,  bila upriličena izložba starih predmeta i radova od drva, platna, krep papira te raznih ostalih materijala kao i razne etno radionice. Izložba je bila odlično posječena na radost organizatora i sudionika a to su bile gotove sve Udruge žena iz Općine Jalžabet, Udruga vezilja iz KUU „Zvon“ Mala Subotica, Udruga „Trnovečko srce“ iz Trnovca Bartolovečkog, Udruga „Preslica“ iz Sračinca, Udruga „Turen“ iz Podturena, kipar Dragutin Jamnić te slikar Antun Modrić.

Na kraju valja spomenuti i pokrovitelje  a to su  ove godine bili Općina Jalžabet, Grad Varaždin i Varaždinska županija.

 

U ime svih članova KUD-a „Elizabeta“ najljepše se zahvaljujemo na pomoći i podršci svim pravnim i fizičkim osobama koje su pomogle u pripremi i tijekom održavanja „Šlinganih dana“.

Hvala i brojnim sponzorima kao i svim samozatajnim ljudima bez čije pomoći se ova manifestacije ne bi održala.

Hvala i svim izvođačima na bogatom i prelijepom programu.