Pretraži...

Međužupanijska smotra folklora "Benkovac u susret Božiću"

15.12.2012. u Benkovcu su naši članovi dobili priznanje za Najoriginalniji par u tradicionalnoj nošnji!!!

10.12.2011
"Božić u Sračincu"

18.09.2011
"46. VINKOVAČKE JESENI"

27.06.2009
"Dunav svome gradu"

07.02.2009
Izborno-izvještajna sjednica Skupštine KUD-a

16.07.2008
Uspješni nastupi na turneji po Italiji

14.05.2008
"Lijepom našom" u Ludbregu

24.03.2008
Uskršnji koncert u Kaštelancu

23.02.2008
Održana redovita izborna sjednica Skupštine KUD-a

09.12.2007
Osvojeno drugo mjesto na županijskoj smotri tamburaša

02.09.2007
VIII DANI EUROPSKE NARODNE KULTURE U CZESTOCHOWY

23.07.2007
Višednevna turneja po Makedoniji i Crnoj Gori

09.06.2007
Nastup na 43. smotri folklora "Brodsko kolo"

12.05.2007
"Dani Brestja" u Zagrebu

06.05.2007
Nastup na III. međunarodnim folklornim susretima

14.04.2007
Gostovanje u Mađarskoj

21.03.2007
Koncert u Domu kulture u Čakovcu

24.02.2007
Proslava 75. godišnjice rada KUD-a "Hrvatskih željeznica"

18.02.2007
Održana redovita godišnja Skupština KUD-a "Elizabeta"

28.12.2006
Božićno-novogodišnji koncert u Domu Jalžabet

02.12.2006
Nastup u Zagrebu

17.11.2006
Dan Općine Jalžabet

05.11.2006
Folklorna manifestacija u Ivanovcu

04.11.2006
Tamburaška smotra

02.09.2006
Gostovanje KUD-a "Brand Petrušev" u Varaždinu i Jalžabetu

20.07.2006
Nastup u Svetom Križu Začretju

26.05.2006
Gostovanje u mjestu Bogdanci u Makedoniji

04.07.2008 - 11. Šlingani dani

U vremenu od 4. do 6. srpnja održani su jedanaesti po redu „Šlingani dani“, najveća i najljepša smotra folklora u Varaždinskoj županiji. U tri dana trajanja , u bogatom i raznovrsnom programu, predstavilo se ukupno trinaest folklornih društava iz Hrvatske i inozemstva, od kojih nekoliko i sa više sekcija.

U petak, 4. srpnja, aktivnosti su počele prijemom predstavnika gostiju kod čelništva Općine Jalžabet. Uslijedio je program pod nazivom „Mali Šlingani dani“, u kojem su nastupili najmlađi folkloraši iz KUD-ova „Elizabeta“, „Klaruš“ iz Maruševca, „Beletinec“ iz Beletinca, „Salinovec“ iz Salinovca, „Zvon“ iz Male Subotice te „Sumartin“ iz Sumartina u Mađarskoj.

Prije početka programa pozdravnim riječima nazočnima su se obratili predsjednik KUD-a „Elizabeta“ Drago Vlašić, načelnik Općine Jalžabet dr.sc. Josip Križanić i župan Varaždinske županije dr.sc. Zvonimir Sabati.

Iste večeri održano je natjecanje pjevača amatera u kojem su najbolje čekale vrijedne nagrade. Nakon teškog i neizvjesnog rada, stručni žiri odlučio je da je ove godine najbolja Maja Mirić. Drugo mjesto podijelile su Irma Dragičević i Gabrijela Hrženjak dok je treća nagrada pripala Mihaeli Šestak.

Nakon toga , uslijedila je odlična svirka grupe „Zagorski mušketiri“ iz Golubovca, koji su svojim bogatim i raznovrsnim repertoarom zabavljali prisutnu publiku.

U subotu, 5. srpnja, program je započeo u 18.00 sati, a u kojem su pored domaćeg KUD- a „Elizabeta“ nastupili sljedeći KUD-ovi: „Sveta Ana“ iz Vučjaka u Karlovačkoj županiji, „Veselka“ iz Lvova u Ukrajini, „Catalyk“ iz Jakutska u Rusiji te „Pazin“ iz Pazina u Istarskoj županiji.

Brojna publika zaista je mogla uživati u vrlo lijepom i raznovrsnom programu. Nakon folklornog dijela, uslijedio je zabavni dio u kojem je nastupila grupa „Orion“.

U nedjelju, 6. srpnja, u 11 sati služena je sveta misa koju je predvodio vlč. Dominik Vukalović, uz izravni prijenos Hrvatske televizije.

Kao i u petak, poslijepodnevni program započeo je prijemom predstavnika gostujućih društava kod čelništva Općine Jalžabet.

Gromoglasnim pucanjem iz kubura i drvenog topa članova društva „Glasna kubura“ iz Kamenice kod Lepoglave, označen je početak mimohoda ulicama Jalžabeta. Brojna publika sa velikim je pljeskom nagradila članove KUD-ova koji su nastupili u nedjeljnom programu: KUD „Vrba“ iz Gornje Vrbe u Brodsko-posavskoj županiji, KUD „Mostanje“ iz Karlovca, KUD „Klaruš“ iz Maruševca, KUD „Beletinec“ iz Beletinca, KUD „Dunav“ iz Vukovara, „Veselka“ iz Lvova u Ukrajini, „Catalyk“ iz Jakutska u Rusiji te domaći KUD „Elizabeta“.

Tijekom mimohoda, svi članovi gostujućih društava obišli su i crkvu Svete Elizabete, gdje ih je domaći župnik, vlč. Vukalović, upoznao sa bogatom poviješću župe.

Središnji dio programa održan je u prepunom velikom šatoru, pred više od tisuću posjetilaca. Uoči programa, svim okupljenima obratili su se dr.sc. Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina te načelnik Općine Jalžabet, zaželjevši svim izvođačima uspješan nastup a gostima ugodan boravak i dobru zabavu.

U dva i pol sata prekrasnog , bogatog i raznolikog programa svatko se mogao uvjeriti da su „Šlingani dani“ najbolji „brend“ Općine Jalžabet te da kvaliteta i prepoznatljivost manifestacije zaslužuju još veću podršku sa svih razina.

U nastavku programa uslijedio je izbor za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji. Među desetak djevojaka, žiri je jednoglasno odlučio da je najljepša djevojka u nošnji Dunja Verhovsetova, iz FA „Catalyk“ iz Jakutska. Drugo mjesto dijele Kristina Sić iz KUD-a „Dunav“ iz Vukovara u svečanoj slavonskoj nošnji i Barbara Suljada iz istog društva u svečanoj srijemskoj nošnji. Mjesto druge pratilje dijele Matea Lakušić i Danijela Borevković iz KUD-a „Vrba“.

Uslijedilo je izvlačenje glavnih nagrada prigodne tombole za koju su nagrade , njih više od 400, osigurali brojni sponzori.

Važno je spomenuti da je tijekom sva tri dana, u sportskoj dvorani O.Š. „Petar Zrinski“,  bila upriličena izložba starih predmeta i radova od drva, platna, krep papira te raznih ostalih materijala kao i razne etno radionice. Izložba je bila odlično posječena na radost organizatora i sudionika a to su bile gotove sve Udruge žena iz Općine Jalžabet, Udruga vezilja iz KUU „Zvon“ Mala Subotica, Udruga „Trnovečko srce“ iz Trnovca Bartolovečkog, Udruga „Preslica“ iz Sračinca, Udruga „Turen“ iz Podturena, kipar Dragutin Jamnić te slikar Antun Modrić.

Na kraju valja spomenuti i pokrovitelje  a to su  ove godine bili Općina Jalžabet, Grad Varaždin i Varaždinska županija.

 

U ime svih članova KUD-a „Elizabeta“ najljepše se zahvaljujemo na pomoći i podršci svim pravnim i fizičkim osobama koje su pomogle u pripremi i tijekom održavanja „Šlinganih dana“.

Hvala i brojnim sponzorima kao i svim samozatajnim ljudima bez čije pomoći se ova manifestacije ne bi održala.

Hvala i svim izvođačima na bogatom i prelijepom programu.