Pretraži...

Međužupanijska smotra folklora "Benkovac u susret Božiću"

15.12.2012. u Benkovcu su naši članovi dobili priznanje za Najoriginalniji par u tradicionalnoj nošnji!!!

02.07.2014
17. Šlingani dani Jalžabeta

06.07.2012
15. Šlingani dani

03.07.2009
Održani 12. "Šlingani dani"

04.07.2008
11. Šlingani dani

09.07.2006
Deveti "Šlingani dani"

10.07.2005
Šlingani dani 2005.

06.07.2007 - 10. "Šlingani dani" Jalžabeta 2007. godine

Od 6. do 8. srpnja održani su jubilarni 10. "Šlingani dani", najveća i najljepša smotra folkora u Varaždinskoj županiji. Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije bili su Varaždinska županija, Grad Varaždin i Općina Jalžabet. U tri dana ukupno sedamnaest društava iz četiri zemlje prikazalo je sve bogatstvo folklora, pjesama, plesova i nošnji svojih krajeva. Prvog dana manifestacije , brojni mještani i gosti oduševljeno su tijekom mimohoda i kasnije na pozornici pozdravili  najmlađe folkloraše. Za njih je bio pripremljen poseban program pod nazivom "Mali Šlingani dani" koji je bio posvećen prerano preminuloj Petri Huzjak rođ. Levatić, nekadašnjoj voditeljici folklorne sekcije KUD-a "Elizabeta". Osim vrlo lijepog mimohoda ulicama Jalžabeta , posjeta crkvi Svete Elizabete, nastupa na velikoj pozornici u šatoru, za brojne mlade izvođače priređeno je i natjecanje u pjevanju. Nakon pozdravnih govora predsjednika KUD-a "Elizabeta" Krunoslava Sokola, prisutnima se obratio i varaždinski gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok koji je spremno prihvatio molbu za pomoć u organizaciji manifestacije te obećao i daljnju suradnju. Nakon toga, manifestaciju je pjesmom o Jalžabetu otvorio Dominik Crnko.

Potom su u kulturno umjetničkom programu nastupile dječje folklorne skupine. "Warszawianka" iz Varšave (Poljska), KUD "Ivan Goran Kovačić" iz Lovasa, KUD "Sunjanka" iz Sunje, KUD "Preslica" iz Zagreba, KPZ Hrvata "Šokadija" iz Sonte (Srbija), KUD "Nur" iz Siska, KUD "Zavičaj" iz Sračinca te KUD "Elizabeta" iz Jalžabeta.

U subotu nastupilo je pet KUD-ova starijeg uzrasta: KUD Zajednice Talijana "Marco Garbin" iz Rovinja, KPZ Hrvata "Šokadija" iz Sonte, KUU "Staro Brestje" iz Zagreba, KUD "Elizabeta" te FA "Varaždinski veterani" iz Varaždina. U cjelovečernjem programu brojni posjetioci mogli su uživati u svirci grupe "El Combo" te nesvakidašnjoj modnoj reviji.

U nedjelju, 8. srpnja, nazočnima su se obratili župan Varaždinske županije Radimir Čačić te načelnik općine Jalžabet dr.sc.  Josip Križanić. Tog dana u kulturno-umjetničkom programu predstavili su se slijedeća društva: KUD "Lipa" Lipovljani, KUD "Seljačka sloga" Zadubravlje, KUD "Matija Gubec" Sotin, KPZ Hrvata "Šokadija" Sonta, KUD "Marco Garbin" Rovinj, KUD "Mihovljan" iz Mihovljana, KUD "Škabrnja" iz Škabrnje, KUD "Tanac" iz Pečuha (Mađarska) i KUD "Elizabeta" iz Jalžabeta.

U drugom dijelu programa održalo se natjecanje u izboru za najljepšu djevojku u najljepšoj narodnoj nošnji. Između desetak djevojaka, stručni žiri gotovo jednoglasno najljepšom je proglasio Mirjanu Bošnjak iz KUD-a "Tanac" iz Pečuha. Prva pratilja bila je Maja Andrašić iz Sonte, dok su za druge dvije pratilje izabrane Ivana Šašković iz Lipovljana i Mirjana Vidović iz Mihovljana.

Ostatak programa obilježio je zabavni program u kojem su sudjelovali glazbeni sastavi gostujućih KUD-ova te izvlačenje glavnih nagrada tombole.